Γαντζωμένη στους πρόποδες του Κασιδιάρη η Αετόπετρα, η Κοσόλιανη των παλιών, είναι ένα μικρό χωριό της ελληνοαλβανικής μεθορίου, σχεδόν εκεί που σταματά ο δρόμος. Για όποιον στρίψει αριστερά, αφήνοντας πίσω του τον επαρχιακό δρόμο, η Αετόπετρα είναι το τέλος της διαδρομής. Φτάνεις εκεί και δεν υπάρχει άλλος τόπος, για να πας. Για τους Αετοπετρίτες, το χωριό είναι ο τελικός προορισμός, είναι εκεί που σταματά ο δρόμος και ο χρόνος…

…Ακολουθώντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο, με κατεύθυνση βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και σε απόσταση περίπου 38 χλμ., ανάμεσα στα γραφικά και καταπράσινα τοπία του όρους Κασιδιάρη, σε υψόμετρο 749μ., βρίσκεται η Αετόπετρα, ένα χωριό με μακρά και πλούσια ιστορία, που σήμερα ανήκει στον Δήμο Ζίτσας.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν την ύπαρξη οικισμού περίπου από το 1700, ενώ αργότερα – κατά τη διάρκεια ακόμα της Τουρκοκρατίας – καταγράφεται ως χωριό με το όνομα Κοσόλιανη, λέξη σλάβικης προελεύσεως. Σημαντική, για την ιστορική πορεία του χωριού, είναι η πληροφορία ότι η Αετόπετρα είχε αγοραστεί από τους Αετοπετρίτες πολύ πριν από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 και ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων έγινε δωρεά από οικογένεια του χωριού, σημάδι της σκληρής δουλειάς αλλά και και αγάπης των Αετοπετριτών για τον τόπο τους.

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, τη Μπολιάνα (Πάνω Μαχαλάς) και τον Κάτω Μαχαλά. Στη Μπολιάνα, βρίσκεται το παλιό Σχολείο, όπου άλλοτε, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι κάτοικοι έδειχναν την αγάπη τους για τη μόρφωση, και ο παραδοσιακός ξενώνας, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 και αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών. Στον Κάτω Μαχαλά, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της Πολιούχου του χωριού, με το πέτρινο καμπαναριό της και το ξωκκλήσι του Αη Δημήτρη. Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού μπορεί κανείς να κάνει όμορφους περιπάτους στην Κόντρα, στον Πλάτανο, στον Αη Θανάση, στα Βαρκά και αλλού.


.
.
.
.